Menüü
AQ8T1160.jpg

Millest õlut tehakse

Õlle pruulimisel kasutatakse vaid nelja põhilist toorainet: vett, otra, humalaid ja pärmi.

Vesi

Vesi

Vesi moodustab kuni 95% õlle koostisest. Õlle tootmiseks kasutatav vesi peab olema kvaliteetne ja puhas. Veekvaliteedist oleneb õlle maitse. Saku õllede valmistamisel kasutatakse põhjavett, mis tuleb ligi 200 meetri sügavustest puurkaevudest.

Oder

Oder

Odralinnaseid valmistatakse odrast linnaste kasvatamise (linnastamise) abil. Maakeeli öelduna tähendab see seda, et oder aetakse sobiva niiskuse ja temperatuuri juures idanema. Idanemisprotsess peatatakse kuivatamise abil kui odralinnased on kasvanud mõne millimeetri pikkuseks.

Humal

Humal

Humal on looduses laialt levinud väänjas rohttaim, mis kasvab metsikult mitmel pool maailmas. Looduslikult kasvav humal aga ei sobi oma kvaliteedilt õlle valmistamiseks, sestap kasvatatakse õllepruulimiseks humalat kultuurtaimena. Maailma kuulsamad humalakasvatus piirkonnad on Saksamaal Hallertau piirkond ja USAs Washingtoni ja Oregoni osariigid.

Õlle valmistamisel on humal eriline tooraine. Humal annab õllele omapärase meeldiva kibeduse ja mõnusa aroomi. Humalal on unikaalne, äärmisel keeruline keemiline koostis, mistõttu ei saa seda asendada mingite teiste ainetega ilma õlle kvaliteeti ja omadusi muutmata. Tänu antiseptilistele omadustele mõjutab humal õlle säilivust

Pärm

Pärm

Pärm koosneb väga väikestest silmaga nähtamatutest üheraksetest taimsetest organismidest – pärmiseentest. Õlletootmises kasutatakse kahte tüüpi pärme – pinna- ja põhjapärme. Pinnapärmid on põhiliselt levinud Inglismaal, põhjapärmid aga mandri-Euroopas. Kõik Saku õlled on põhjapärmiõlled. Kasutatava pärmi tüvest oleneb õlle maitse, lõhn ja alkoholisisaldus.